wtorek, 9 lipca 2013

Łosoś marynowany


                Marynowany łosoś z wędzonym tatarem i sosem cytrynowo - musztardowym






    Przy okazji wędzenia ryb poznałem tajniki  starej metody marynowania łososia.








     Do przystawki potrzebne będą:

   ...filet z surowego łososia, sól, pieprz, cukier, chrzan, skórka cytrynowa, koperek, buraczki - nie za dużo :)







    Na łososia nakładamy  produkty, zawijamy w folię i mocno przyciskamy np. kamieniem.
Rybę marynujemy 2 -3 dni w lodówce, sól uwalnia wodę, którą można co 12 godzin wylać z naczynia.
Ja po zamarynowaniu część łososia uwędziłem i zrobiłem dodatkowo tatar.


     ... a dla ciekawszych doznań smakowych, gdzie małe bąbelki precyzyjnie oczyszczają kubki smakowe, niezbędne będzie Marcowe piwo (October Fest) z coraz bardziej topniejących zapasów.