poniedziałek, 21 października 2013

Stary Browar Kościerzyna i piwo Keller










     Podczas wycieczki po Kaszubach dotarliśmy do browaru, który niedawno wznowił swoja działalność. Historia warzenia piwa w tym miejscu sięga do 1856 roku, a nazwa Browar Kościerski funkcjonowała do 1947 r., kiedy został przejęty przez ówczesne władze i coraz gorzej prosperował. Po roku browar przekształcono w Fabrykę Miodów Pitnych, których produkcję zakończono w 1998 r.
     Dzięki inicjatywie i hojności prywatnej osoby oraz wsparciu ze środków Programu Regionalnego, został odrestaurowany.
     Powstał tu bardzo stylowy kompleks, gdzie oprócz browaru restauracyjnego znajduje się pizzeria z opalanym drewnem piecem, restauracja, hotel i niewielkie centrum handlowe.
       Mnie najbardziej zaskoczyła profesjonalna warzelnia, świetnie urządzony i zaprojektowany w każdym szczególe pub.

 

















































          Kolejnym zaskoczeniem jest serwowane piwo Keller, nazywane piwem piwnicznym, które kiedyś dojrzewało w otwartych, dębowych beczkach, a podawane jest oryginalnie w kamionkowych kuflach. Keller warzony jest w okolicach Bambergu. Cechą charakterystyczną tego gatunku jest naturalna mętność i małe nasycenie.  Piwo bardzo przypomina piwa warzone w domu, kolor herbaciany o intensywnym słodowo-chlebowym smaku z lekką nutą orzechową. Goryczka umiarkowana, doskonale zrównoważona, pozostawiająca przyjemne wrażenie na kubkach smakowych. Całość przenika bardzo lekki posmak czerwonego wina.


    Podczas wizyty w browarze piwowar zacierał piwo pszeniczne - nie mogę się doczekać degustacji.

                                                                               
                                                                              
     Po powrocie do domu kupiłem Mönchshof      Kellerbier w dobrym sklepie z piwami, moje
oczekiwania były ściśle określone.
A tu okazuje się, że ten trunek bardzo odbiega
od piwa uwarzonego w Starym Browarze Kościerzyna. Brak harmonii smakowej, jakby rozwodnione, może ta różnica wynika z tego, że ten rodzaj piwa nie jest przeznaczony do długiego przechowywania w butelkoch i transportu...